1. 2. 2015

Marec, mesiac kníh

... alebo čo všetko sa ešte spája s týmto mesiacom

     Už mnoho rokov sa slová  marec, mesiac a kniha spájajú do známeho sloganu Marec - mesiac kníh. V tento mesiac knižnice jeden týždeň odpúšťajú pokuty za neskoré vrátenie kníh, kníhkupectvá chystajú rôzne knižné akcie, nástenky v mnohých školách prezentujú túto tému. Prečo to tak je?
     Marec sa ako mesiac kníh datuje už od roku 1955. Túto akciu iniciovalo Ministerstvo kultúry spolu so Zväzom československých spisovateľov, nakladateľmi či knižnými obchodmi. K myšlienke zvýšenia počtu čitateľov sa pripojili organizácie a občania, ktorí pravdepodobne na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu, za mesiac kníh zvolili práve marec.



     Matej Hrebenda sa narodil a aj zomrel v marci. Už od narodenia pociťoval lásku ku knihám. Trápili ho však problémy so zrakom a tak po nociach, kedy už vôbec nevidel a nemohol čítať, chodil po susedných domoch a prosil ľudí aby mu čítali. Cestoval po celom Slovensku, čo mu umožnilo spájať knihy s predajom a šíriť osvetu. Zachránil mnoho kníh pred pálením a tým prispel ku vzniku knižníc.
  Knižnice prebrali po smrti Mateja Hrebendu funkciu šírenia vzdelanosti. Sú otvorené pre každého, kto chce rozvíjať svoju myseľ. Čitatelia majú možnosť prístupu k informáciám počas celého roka, avšak obzvlášť v marci knižnice aktivizujú svoju činnosť.


Môj názor 

     Rozmachom elektronických kníh je čítanie omnoho jednoduchšie a populárnejšie, keďže všetky knihy sa zmestia do pamäte čítačky alebo tabletu. Jediné, čo by som e-knihám vytkla je ich cena, ale predsa len, keby boli eknihy veľmi lacné, nikto by už tlačené knihy nekupoval.
     Hoci je marec "oficiálnym" mesiacom kníh, pre mňa je mesiacom kníh každý jeden mesiac, počínajúc januárom a končiac decembrom.

Nie je dôležité kedy čítame, ale že čítame. Čítajme celý rok, nielen v marci, lebo sa to od nás vyžaduje.

   

Vedeli ste, že?

  • marec je podľa gregoriánskeho kalendára tretí mesiac v roku?
  • marec má 31 dní?
  • okolo 21. marca nastáva jarná rovnodennosť?
  • marec bol v rímskom kalendári zasvätený bohovi Marsovi, pretože v tento mesiac sa obyčajne začínali vojenské výpravy?
  • marec sa začína vždy rovnakým dňom ako v november a v nepriestupnom roku ako február?

Poznámka mimo záznam

  Pri písaní tohto postrehu som sa stretla z viacerým teóriami, pre ktoré by mohol byť marec mesiacom kníh. Tu sú najzaujímavejšie:
  • možno to bolo myslené ako propaganda literatúry, ktorá by prezentovala myšlienku danej doby;
  • vymysleli si to samotní, pretože v tomto mesiaci bola malá návštevnosť v obchodoch;
  • pretože technokrati a počítačoví vyvrhelovia by chceli ovládnuť svet. Ale keď sa spojíme, tak sa im to určite nepodarí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára